Συνεντεύξεις ιατρών, καθηγητών και του προεδρείου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
“Αξιότιμοι κύριοι,
Ευχαριστώ για τη ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από 20 έως και 22 Φεβρουαρίου 2014, στο Ξενοδοχείο Macedonia Palace.
Οι Ομάδες Εργασίας αποτελούν τον ιστό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (EKE) και τα Σεμινάριά τους αποτελούν το δεύτερο σε μέγεθος Επιστημονικό γεγονός του Καρδιολογικού γίγνεσθαι στην χώρα μας. Το επιστημονικό τους Πρόγραμμα καταρτίζεται αποκλειστικά και άμεσα από τις Ομάδες Εργασίας με το συντονισμό του Αντιπροέδρου και των Μελών του ΔΣ της ΕΚΕ και έχουν σκοπό την επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων μας σε νέες γνώσεις και τεχνικές, ανά επιστημονικό πεδίο της Καρδιολογίας. Για αυτό και τα σεμινάρια αυτά έχουν μεγάλη συμμετοχή, με πάνω από 2000 καρδιολόγους, διατηρούν έντονο το ενδιαφέρον και παρουσιάζουν πλούσιο και σύγχρονο επιστημονικό έργο.
Αρκετές Ομάδες Εργασίας αυτή τη στιγμή, με χρηματοδότηση της ΕΚΕ και της βιομηχανίας πραγματοποιούν μεγάλες εθνικές καταγραφές. Δεχόμαστε προτάσεις τους σε επαγγελματικά θέματα και προσπαθούμε να τις προωθήσουμε στους αρμόδιους φορείς. Βλέπουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι Έλληνες συνάδελφοι μας συμμετέχουν στη διοίκηση αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Ομάδων Εργασίας (Working Groups). Όλοι αυτοί μεταφέρουν την εμπειρία τους και στα Ελληνικά δρώμενα. Τις προσπάθειες αυτές το Δ.Σ. της ΕΚΕ τις επικροτεί, τις ενισχύει με κάθε δυνατό μέσο και αναμένει ακόμα εντονότερη δραστηριοποίηση των Ομάδων Εργασίας.
Για την καλύτερη οργάνωση και τη μελλοντική επιστημονική πληρότητα των Ομάδων Εργασίας και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, μετά από πολλές ανοικτές συζητήσεις, διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων καταλήξαμε στη δημιουργία 13 Πολυδύναμων Ομάδων Εργασίας.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό στα 25 εκατομμύρια εως το 2025 σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κατ’ εξοχήν αποτρέψιμα. Γι΄ αυτό και επισημαίνουμε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής όλων μας ώστε να καταπολεμηθούν οι κυριότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης, υψηλές τιμές χοληστερόλης, άγχος αλλά και ψυχοκοινωνικές πιέσεις). Η ΕΚΕ ως βασικό σκοπό και στόχο έθεσε με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις αλλά και δρομολογεί στις επόμενες, τη διασφάλιση της υγείας της καρδιάς μέσα από προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης των Ιατρών, ενημέρωσης της Πολιτείας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και ως Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα που άπτονται της Καρδιολογίας και της πρόληψης των καρδιολογικών νόσων.
Από τα κύρια πρωτοποριακά θέματα αιχμής που θα συζητηθούν στο Σεμινάριο θα είναι οι πρόοδοι στην επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης, στη διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδων με μακροχρόνια αποτελέσματα, στην κατάλυση με υψήσυχνο ρεύμα των αρρυθμιών, στα νεότερα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα και στις νεότερες απεικονιστικές μεθόδους του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τα Σεμινάρια προσφέρουν ακόμα ένα πεδίο συνάντησης των απανταχού Ελλήνων Καρδιολόγων.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλλαν στην διοργάνωση του φετινού Σεμιναρίου, τα Μέλη του Δ.Σ., το Συντονιστή των Ομάδων Εργασίας, τα Προεδρεία των Ομάδων Εργασίας και φυσικά τη Γραμματεία μας.
Θεωρώ ότι θα παρακολουθήσουμε ένα Συνέδριο που θα πλουτίσει τις γνώσεις μας, και με βάση το πρόγραμμα και τις ανάγκες του αναγνωστικού σας κοινού, σας προτρέπω να αναζητήσετε κάποια συνέντευξη ή τοποθέτηση από τους ομιλητές – προέδρους. Η Γραμματεία μας είναι σε θέση να σας βοηθήσει σ’ αυτό.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Καλλικάζαρος
Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας”