Τα αυγά επιστρέφουν στον απαγορευμένο κατάλογο;

Η συχνή κατανάλωση αυγών ή η υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο JAMA.

 

Σε έξι μελέτες κοόρτης, περίπου 30.000 ενήλικες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική τους πρόσληψη στην βασική καταγραφή. Κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 18 ετών, υπήρξαν 5.400 καρδιαγγειακά επεισόδια και 6.100 θάνατοι.

 

Κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης κατά 300 mg, η οποία περιελάμβανε αυγά και κρέας, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 17% και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 18%. Κάθε επιπλέον μισό αυγό που καταναλώνεται καθημερινά σχετίζεται με 6% και 8% αυξημένο κίνδυνο, αντίστοιχα. Αυτές οι τελευταίες συσχετίσεις εξηγούνταν σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα σε χοληστερόλη των αυγών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 190 mg χοληστερόλης.

 

JAMA. 2019;321(11):1081-1095. doi:10.1001/jama.2019.1572