3η σύντομη ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΔΣ ΕΚΕ (Απρίλιος – Ιούλιος 2017, 3ο/ 2017))

Αθήνα, 25/7/2017

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στις δραστηριότητες της ΕΚΕ από τον Απρίλιο έως σήμερα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Υποτροφίες

Είχαμε ανακοινώσει έγκαιρα στο site της ΕΚΕ τον αριθμό των υποτροφιών (συνολικά 24 υποτροφίες, όσες και πέρυσι) για εσωτερικό/εξωτερικό, καθώς και τα γνωστικά τους αντικείμενα.
Υπέβαλαν αίτηση 15 για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και 24 για μετεκπαίδευση στο εσωτερικό. Αποφασίσαμε να χορηγήσουμε και φέτος τον ίδιο μεγάλο αριθμό υποτροφιών με το προηγούμενο έτος: Συνολικά 24 υποτροφίες, 15 εσωτερικού ετήσιες, 5 εξωτερικού ετήσιες και 4 βραχείας διαρκείας, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο τον Οκτώβρη.

 

Εξετάσεις για το Δίπλωμα Ευρωπαίου Καρδιολόγου
Στις 14 Ιουνίου 2017 έγιναν οι εξετάσεις για το δίπλωμα του Ευρωπαίου Καρδιολόγου σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη και 52 ειδικευόμενοι στο τελευταίο έτος ειδίκευσης δήλωσαν συμμετοχή, με την ΕΚΕ να καλύπτει οικονομικά σχεδόν πλήρως τη δαπάνη συμμετοχής τους. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ΕΚΕ μέσω προσωπικού e-mail στον κάθε εξεταζόμενο και το δίπλωμα θα απονεμηθεί στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

 

Διαδραστικό e-learning πρόγραμμα
Το διαδραστικό e-learning πρόγραμμα (υπεύθυνη κ. Α. Κίτσιου) λειτουργεί ικανοποιητικά αφού έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα ικανοποιητικός αριθμός ειδικευόμενων και ειδικών ως εκπαιδευτές. Καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεργασία με την ESC να λύνονται τα λειτουργικά προβλήματα που εντοπίζονται από την εφαρμογή του προγράμματος.

 

  • Με επιτυχία διενεργήθηκαν τα 2 πρώτα webinars του κύκλου Webinars 2017 αφού περισσότεροι από 120 συνάδελφοι ήταν συνδεδεμένοι σε κάθε Webinar.
  • Οι δύο web editors (κ. Χ. Χρυσοχόου και Γ. Γιαννόπουλος) προσπαθούν να βελτιώσουν τον νέο ιστότοπο της ΕΚΕ και τα μέχρι τώρα σχόλια των χρηστών είναι πολύ θετικά και συμβάλουν εποικοδομητικά στην περαιτέρω βελτίωσή του. Ήδη οι προσκλήσεις για το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο εστάλησαν μέσω του νέου site.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Το πρώτο Περιφερειακό Συνέδριο της ΕΚΕ στην Κέρκυρα (26-27/5/2017) είχε απόλυτη επιτυχία από πλευράς ποιότητας επιστημονικού προγράμματος, πληρότητας αίθουσας από πλευράς ιατρών, διαδραστικής συζήτησης και οικονομικού οφέλους για την ΕΚΕ. Πιστεύουμε ανάλογα να κινηθούν και τα προσεχή Περιφερειακά Συνέδρια της ΕΚΕ στη Σάμο (1-3/9/2017), στην Καλαμάτα (22-23/9/17) στη Λαμία (17-18/11/2017) και του ICE (Ηράκλειο 15-16/12/2017), τα προγράμματα των οποίων ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το πρόγραμμα του Επετειακού 38ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου (εορτασμού των 70 χρόνων ΕΚΕ 19-21/10/17, Hilton, Αθήνα) αναρτάται στο site τις επόμενες ημέρες και όλες οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα θετικές για επιτυχία του Συνεδρίου. Φέτος στο επιστημονικό πρόγραμμα, πέραν των Ελλήνων της διασποράς και πολλών Ευρωπαίων ειδικών, τιμούν το Συνέδριό μας με τη συμμετοχή τους ο πρόεδρος της ESC Prof J. Bax και ο editor του EHJ Prof T. Luscher.

Την παραμονή του Συνεδρίου, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα οργανώσουμε στο Μέγαρο Μουσικής μία εορταστική εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων ΕΚΕ, που θα ολοκληρωθεί με ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα και με ελεύθερη είσοδο για όλα τα μέλη μας. Στην πορεία θα λάβετε λεπτομέρειες για την εκδήλωση. Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε τα 70 χρόνια προσφοράς και δράσης της ΕΚΕ.

Υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου κ. Γουδέβενου, οι Ομάδες Εργασίας ετοιμάζουν το πρόγραμμα των Πανελληνίων Σεμιναρίων των ΟΕ που θα γίνουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, στη Θεσσαλονίκη

8-10/2/2018.

 

Hellenic Journal of Cardiology

Ανακοινώθηκαν επίσημα οι νέοι δείκτες απήχησης των διεθνών περιοδικών και το εθνικό περιοδικό μας αύξησε τον impact factor σε 1.34 από 0.94. Συγχαρητήρια στους εκδότες και σε όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχούς πορείας του περιοδικού μας, ως συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων διευθυντών σύνταξης.

 

ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΕ

  • Στο προσεχές ESC Συνέδριο στη Βαρκελώνη η ΕΚΕ έχει εξασφαλίσει τη διοργάνωση μιας ειδικής συνεδρίας με θέμα τη χρόνια στεφανιαία νόσο όπου συμμετέχουν 10 Έλληνες ειδικοί με κριτήριο τη συμμετοχή τους στη διενέργεια της αντίστοιχης ευρωπαϊκής καταγραφής (EORP).
  • Φέτος θα δοθούν μέσω της ΕΚΕ 25 δωρεάν εγγραφές για το ESC Congress 2017 σε νέα μέλη κάτω των 36 ετών.
  • Ο πρόεδρος της ESC J.Bax θα τιμήσει με την παρουσία του και την ομιλία του το Συνέδριό μας.

  

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ-ΚΤΙΡΙΑΚΑ

Ολοκληρώθηκε η ανανέωση του αρχείου των μελών μας και παράλληλα άρχισε να λειτουργεί το νέο Λογισμικό του λογιστηρίου στοχεύοντας και στην αμεσότερη εποπτεία των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας. Αποκαθίσταται άμεσα η λειτουργία του ασανσέρ των αυτοκινήτων με αξιοποίηση του γκαράζ στο υπόγειο του κτιρίου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΕΚE

  1. Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Ο Διαγωνισμός έργων ζωγραφικής και σκίτσου των μαθητών των σχολείων όλης της χώρας με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για μια ζωή χωρίς κάπνισμα» που η ΕΚΕ οργάνωσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, είχε εξαιρετική επιτυχία. Συμμετείχαν 250 σχολεία από όλη τη χώρα (από τη Κρήτη έως και τον Έβρο) και στην έκθεση των έργων που έγινε στο Hilton κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου 2017) έγινε βράβευση με χρηματικό έπαθλο (από 3μελή κριτική επιτροπή, εκπρόσωπο της Σχολής Καλών τεχνών, του Υπουργείου Παιδείας και της ΕΚΕ) των 3 καλύτερων έργων μαθητών και των σχολείων τους από την ΕΚΕ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι αναρτημένα στο site της ΕΚΕ. Ο ενθουσιασμός των μαθητών και η ευρεία αποδοχή της δράσης αυτής κατέδειξε ότι τα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν τους καλύτερους εκφραστές του μηνύματος για μια ζωή χωρίς εξάρτηση από το τσιγάρο και τον καπνό, σε όποια μορφή και αν προσφερθεί.

 

Από την εκδήλωση της ΕΚΕ για την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος στο Hilton.

  

 

          2. Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης

          Πραγματοποιήθηκαν στο MALL ATHENS και στο GOLDEN HALL στις 13 και 20 Μαΐου μετρήσεις πίεσης και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης της πίεσης, τους κινδύνους που εγκυμονεί κλπ. Παράλληλα δόθηκε ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης. Οι δράσεις της ΕΚΕ είχαν κεντρικό σύνθημα: ΜΕΤΡΩ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ-ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ - ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ - ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

 

 

          3. Εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ στην Κέρκυρα

Στα πλαίσια του Περιφερειακού Συνεδρίου ΕΚΕ που έγινε στην Κέρκυρα διοργανώθηκαν σημαντικές δράσεις πρόληψης υγείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Δήμο Κέρκυρας και την Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων, καθώς και Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

 

 

  

 

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση και σας περιμένω στο Επετειακό Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

 Κώστας Τσιούφης
 
Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Πρόεδρος ΕΚΕ

  

Επιστολή