Eυχές από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ για την Eορτή του Πάσχα και σύντομη ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΔΣ ΕΚΕ (2ο/ 2017)


Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της Εορτής του Πάσχα θα ήθελα να ευχηθώ εκ μέρους του ΔΣ της ΕΚΕ στον Kαθένα Προσωπικά και στην Οικογένειά σας Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και ευόδωση των επαγγελματικών και προσωπικών στόχων σας.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στα θέματα που ήδη έχουμε δρομολογήσει ως ΔΣ μέχρι τώρα.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

> Το διαδραστικό e-learning  πρόγραμμα που εγκαινιάσθηκε στα σεμινάρια των ΟΕ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά αφού έχουν εγγραφεί  μέχρι τώρα 49 ειδικευόμενοι και 73 ειδικοί ως εκπαιδευτές.
> Ήδη 52 ειδικευόμενοι στο τελευταίο έτος ειδίκευσης δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις για το δίπλωμα του Ευρωπαίου Καρδιολόγου που θα γίνουν σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουνίου 2017.
> Ο αριθμός των υποτροφιών (συνολικά 24 υποτροφίες, όσες και πέρυσι) για εσωτερικό/εξωτερικό, καθώς και τα γνωστικά τους αντικείμενα έχουν ανακοινωθεί στο site της ΕΚΕ. Για πρώτη φορά καθιερώνονται και βραχείες υποτροφίες εξωτερικού (διαρκείας 1-3 μήνες) για μετεκπαίδευση ειδικών καρδιολόγων.
> Ανακοινώθηκε στο site ο νέος κύκλος Webinars 2017.
> Ο νέος ιστότοπος της ΕΚΕ  ήδη λειτουργεί (αν και όχι ακόμη στην πλήρη μορφή του). Επισκεφθείτε τον και κάθε πρότασή σας για βελτίωση είναι καλοδεχούμενη.


ΣΥΝΕΔΡΙΑ

> Τα πρόσφατα Σεμινάρια των ΟΕ στη Θεσσαλονίκη είχαν απόλυτη επιτυχία με αντικειμενικούς δείκτες από εκπαιδευτικής, επιστημονικής και οικονομικής πλευράς για την ΕΚΕ.
> Το πρόγραμμα του Επετειακού (των 70 χρόνων  ΕΚΕ) 38ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου (19-21/10/17, Hilton, Αθήνα) είναι στην τελική του φάση, όπως επίσης τα προγράμματα για το Περιφερειακό Συνέδριο της ΕΚΕ στην Κέρκυρα (26-27/5/2017) και στη Σάμο (1-3/9/2017) και του ICE ( Hράκλειο 15-16/12/2017).


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Η προσπάθεια συμπλήρωσης ενός πλήρους αρχείου μελών της ΕΚΕ βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σε συνδυασμό με την ανανέωση του λογισμικού των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΚΕ και το νέο ιστότοπο θα συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη επικοινωνία-αλληλεπίδραση μελών και ΕΚΕ.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΕ

Στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ΑCC) στην Ουάσιγκτον η κοινή συνεδρία του Greek/Cyprus/, German ACC chapter και του ACC πήγε εξαιρετικά καλά από πλευράς συμμετοχής και επιστημονικού επιπέδου. Είχαμε συνάντηση εργασίας με τον αντιπρόεδρο του ACC όπου θέσαμε ζητήματα συνεργασίας-βοήθειας από το ACC σε νέους Έλληνες καρδιολόγους (δωρεάν παροχή εγγραφών νέων καρδιολόγων στο ετήσιο συνέδριο του ACC, η δημιουργία συνδέσμου Νέων καρδιολόγων με δυνατότητα πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό του Κολλεγίου) και ήδη κερδίσαμε τη συμμετοχή μας στην ειδική συνεδρία ACC.18 International FIT Jeopardy Competition και δυνατότητα υποψηφιότητας ενός εκπροσώπου από το local chapter για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο international working group ACC. Το Greek/Cyprus ACC Chapter από το 2016 έχει ανακηρυχθεί ένα από τα distinguished chapters λόγω της ενεργούς συμμετοχής του στα δρώμενα του ACC και της ανάπτυξης προγράμματος ανταλλαγής με το affiliated chapter of N. Jersey.

Οι σχέσεις ΕΚΕ-ESC είναι εξαιρετικές. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο HEART HOUSE στη Νίκαια με το προεδρείο της ΕSC συζητήθηκαν περαιτέρω συνεργασίες και φέτος θα δοθούν μέσω της ΕΚΕ 25 δωρεάν εγγραφές για το ESC Congress 2017, για νέα μέλη κάτω των 36 ετών.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΕΚΕ

> Παραγωγή τηλεοπτικών σποτ με έμφαση στην αποφυγή του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης ως σημαντικά μέσα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

> Κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου 2017) η ΕΚΕ οργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Διαγωνισμό έργων ζωγραφικής και σκίτσου των μαθητών των σχολείων όλης της χώρας με θέμα το κάπνισμα και τις βλαπτικές συνέπειές του αλλά και τρόπους αποφυγής αυτού. Η Έκθεση των έργων των μαθητών θα γίνει σε κεντρικό χώρο της Αθήνας και σε ημερομηνία κοντά στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Θα πραγματοποιηθεί βράβευση με συμβολικό χρηματικό έπαθλο των 3 καλύτερων έργων μαθητών και των σχολείων τους από την ΕΚΕ. Ήδη, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από σχολεία όλης της χώρας.

> Καμπάνια μείωσης του αιφνίδιου θανάτου. Με μοχλό την απόλυτα  επιτυχή εμπειρία της ΟΕ Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης της ΕΚΕ στην Αθήνα αλλά και στα Περιφερειακά Συνέδριά μας, είμαστε σε φάση αναζήτησης χορηγών για προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που θα τοποθετηθούν σε αρκετούς επιλεγμένους δημόσιους χώρους σε όλη την χώρα.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς εύχομαι και πάλι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

 

Κώστας Τσιούφης
Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Πρόεδρος ΕΚΕ