Συγγραφείς: Λουλακάκης Ματθαίος, Λεμπιδάκης Δημήτρης, Χαμηλός Μιχάλης, Σκαλίδης Εμμανουήλ.
1.Τι είναι η αγγειοπλαστική;
Στα πλαίσια διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, ο ασθενής υποβάλλεται σε στεφανιογραφία. Σε περίπτωση που αναδειχθούν σημαντικές βλάβες στα στεφανιαία αγγεία (συνήθως >70% στένωση), κρίνεται σκόπιμο η διόρθωση τους με αγγειοπλαστική. Πρόκειται για είδος θεραπείας της στεφανιαίας νόσου που διενεργείται από επεμβατικούς καρδιολόγους και αποσκοπεί στη διάνοιξη στενώσεων της στεφανιαίας αρτηρίας από μεγάλες αθηρωματικές πλάκες και/ή θρόμβους και την αποκατάσταση της ροής του αίματος.
2.Πώς γίνεται η αγγειοπλαστική;
Aρχικά, αφού πρώτα γίνει τοπική αναισθησία στην περιοχή της εισόδου του καθετήρα (περιοχή του καρπού-κερκιδική προσπέλαση ή του μηρού-μηριαία προσπέλαση), προωθείται ο καθετήρας έως τη στεφανιαία αρτηρία που έχει τη στένωση (εικ.1).
Εικόνα 1. Ανατομία των στεφανιαίων αγγείων και τρόπος προώθησης του καθετήρα.
Ακολουθεί η προώθηση οδηγού σύρματος μέσα στη στένωση και στη συνέχεια ο καθετήρας με ειδικό μπαλόνι στο άκρο του(διαστάσεων αντίστοιχων με τη διάμετρο του αγγείου και το μήκος της βλάβης) που μόλις φτάσει στο σημείο της στένωσης φουσκώνει με υγρό στις 12-16 Atm. Έτσι συμπιέζεται η αθηρωματική πλάκα με αποτέλεσμα τη διάνοιξη της στενωμένης αρτηρίας (εικ.2).
Εικόνα 2. Προώθηση του μπαλονιού μέσα στην αρτηρία.
Αφού αποσυρθεί ο καθετήρας με το μπαλόνι, προωθείται ένας άλλος καθετήρας-μπαλόνι που έχει συμπιεσμένο μεταλλικό πλέγμα τυλιγμένο στην επιφάνεια του (stent). Κατά τη διάταση του μπαλονιού εκπτύσσεται και το stent, που παραμένει στο σημείο της βλάβης μετά την απομάκρυνση του μπαλονιού και διατηρεί τον αυλό του αγγείου ανοικτό (εικ.3).
Εικόνα 3.Τοοποθέτηση του stent μέσα στην αρτηρία.
3.Τι ακολουθεί μετά την αγγειοπλαστκή;
Παρακολούθηση για εμφάνιση τυχόν επιπλοκών για 24 ώρες ή περισσότερο ανάλογα με τα συνυπάρχοντα προβλήματα και το κλινικό σύνδρομο.
4.Υπάρχουν επιπλοκές;
Ναι, υπάρχουν επιπλοκές κατά την επέμβαση αλλά και απώτερες αλλά σε μικρό ποσοστό των ασθενών.
Αιμάτωμα-αιμορραγία από το σημείο της παρακέντησης, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (θανατηφόρο ή μη) μπορούν να συμβούν κατά την επέμβαση σε ποσοστό < 2%.
Μακροχρόνια μπορεί να δημιουργηθεί ξανά στένωση (επαναστένωση) στο σημείο της επέμβασης σε ποσοστό περίπου 5% ή και μεγαλύτερο σε ασθενείς με σύμπλοκες επεμβάσεις ή συνοσηρότητες.
Επίσης μπορεί να να συμβεί θρόμβωση του stent σε ποσοστό που να οδηγήσει σε έμφραγμα σε ποσοστό < 1% . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυριότερος παράγοντας για θρόμβωση του stent, είναι η κακή συμμόρφωση του ασθενή με την φαρμακευτική αγωγή και συγκεκριμένα η διακοπή της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής πριν από το διάστημα που έχει καθορίσει ο γιατρός που έκανε την επέμβαση.
Αν για οποιοδήποτε λόγο και από οποιονδήποτε (γιατρό ή μη) σας ζητηθεί να διακόψετε την αντιαιμοπεταλιακή αγωγή θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του επεμβατικού καρδιολόγου που σας έκανε την επέμβαση γιατί μερικές φορές αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό.