Συνέντευξη Τύπου για το Συνέδριο των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τους στόχους και το περιεχόμενο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών.
Στη συνέντευξη Τύπου αναδείχτηκαν από τους ομιλητές σημαντικά θέματα πρόληψης Καρδιαγγειακής υγείας, ιδιαίτερα σημαντικά για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της χώρας, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στην πόλη των Ιωαννίνων με ιδιαίτερη επιτυχία και αναμένεται να το παρακολουθήσουν και φέτος πάνω από 1.200 σύνεδροι.
Η πολύπλευρη και υψηλού επιπέδου θεματολογία του, είναι αποτέλεσμα της έρευνας και της δραστηριοποίησης των 18 Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Στη συνέντευξη Τύπου ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος του ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κ. Ιωάννης Κανακάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης και ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Πρώην Πρόεδρος της ΕΚΕ.
Χαιρετισμό πραγματοποίησαν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Παθολογίας, κα Ιωάννα Τσιάρα και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο της πόλης κ. Ελισάφ.
Ακολουθούν οι ομιλίες των επιστημόνων:
Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος ΕΚΕ:
«Στην φιλόξενη πόλη των Ιωαννίνων διεξάγεται για μία ακόμη φορά το ετήσιο συνέδριο των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Αποτελεί το 2ο μεγάλο γεγονός στο τομέα της καρδιολογίας στη χώρα μας με συμμετοχή >1.000 συνέδρων. Αποτελεί το πιο δημοφιλές επιστημονικό γεγονός για τους καρδιολόγους ανεξάρτητα από τον τομέα εργασίας τους ή την εξειδίκευση τους.
Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογία από διακεκριμένους καρδιολόγους της χώρας μας αλλά και της αλλοδαπής.
Κύριες αναφορές θα γίνουν:
- Στη νόσο Covid-19 , στο μετά Covid-19 σύνδρομο και τις επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό σύστημα
- Θα παρουσιαστούν καταγραφές όπως η μελέτηILIAKTIS για την τρέχουσα επίπτωση των οξέων εμφραγμάτων στη χώρα μας και του τρόπου αντιμετώπισης
- Θα περιγραφεί η σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων των βαλβίδων και οι εξελίξεις στη μη χειρουργική αντιμετώπιση τους (TAVI, Micra–clip κλπ)
- Θα αναλυθούν οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγούν σε βελτίωση της νοσηρότητας και ελάττωση της θνητότητας
- Στο κεφάλαιο της πρόληψης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ελάττωση των παραγόντων κινδύνου με νέα αυστηρά όρια μείωσης των λιπιδίων, στους τρόπους διακοπής καπνίσματος, στην μείωση της ΑΠ και στην ανθεκτική υπέρταση.
- Στην είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στη καθημερινή κλινική πράξη όπου η ΕΚΕ έχει αναπτύξει ειδικές πλατφόρμες παρακολούθησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια
- Ειδικό αφιέρωμα στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών με τις μεθόδους κρυοκατάλυσης (Cryoablation) στην κολπική μαρμαρυγή αλλά και στην βηματοδότηση του ρυθμού όπου έχουμε νέα δεδομένα
- Θα αναλυθούν διεξοδικά οι συγγενείς καρδιοπάθειες όπου θα διανεμηθεί ένα σημαντικό σύγγραμμα στους καρδιολόγους, αποτέλεσμα επίπονης εργασίας της Ο.Ε συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων
- Θα πραγματοποιηθούν κλινικά φροντιστήρια/Hands on για τους νέους Καρδιολόγους.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των λειτουργών της υγείας που οδηγεί στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών με σκοπό την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας.
Το συνέδριο των Ο. Ε της ΕΚΕ 2022 θα διεξαχθεί στο Hotel DuLac από 14/04/22 έως 17/04/22 και σίγουρα θα αποτελέσει έναν ακόμα επιτυχημένο σταθμό στην πορεία των συνεδρίων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας”.
Γεώργιος Κοχιαδάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ:
Συσχέτιση καρδιαγγειακής υγείας και σχετικών θεραπευτικών μέσων με τα εγκεφαλικά επεισόδια
«Σύγχρονα στοιχεία υποδηλώνουν μια ισχυρή διασύνδεση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιαγγειακής υγείας. Η βλάβη στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια και αντίστροφα.
Ουσιαστικά, οποιαδήποτε καρδιακή παθολογία συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένα εγκεφαλικό να αποτελεί την πρώτη -και συχνά δραματική- κλινική εκδήλωση ενός μέχρι εκείνη τη στιγμή μη ανιχνευμένου καρδιακού προβλήματος. Με τη σειρά του και το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να ευθύνεται για καρδιακή βλάβη μέσω μιας σειράς νευρο-ορμονικών σημάτων.
Τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι συχνά και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ένα χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια μοιράζονται κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες
Δέκα είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου:
- Αρτηριακή υπέρταση
- Συνυπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Ανθυγιεινή διατροφή
- Έλλειψη τακτικής σωματική άσκησης
- Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
- Αυξημένη αναλογία απολιποπρωτεΐνης ApoB/ApoA1
- Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.
Η αρτηριακή πίεση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, τόσο για ισχαιμικό όσο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης τοποθετεί το στόχο της συστολικής πίεσης μεταξύ 120–129 mmHg για τους περισσότερους ασθενείς ηλικίας <65 ετών και 130–139 mmHg για ασθενείς ηλικίας ≥ 65 ετών. Ωστόσο ο σχετικός κίνδυνος εξαρτάται από ένα ευρύτερο φάσμα αλληλένδετων παραγόντων και συννοσηροτήτων. Επομένως οι στόχοι και η ενδεχόμενη θεραπεία θα πρέπει να απορρέουν μέσα από εξατομικευμένη ιατρική συμβουλευτική και τακτική αξιολόγηση.
Κολπική μαρμαρυγή. Η καταγραφή αυτής της συχνής καρδιακής αρρυθμίας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγγενή προδιάθεση της καρδιάς των πασχόντων να σχηματίζει θρόμβους με κίνδυνο αποκόλλησης και επακόλουθης εμβολής εγκεφαλικής αρτηρίας προκαλώντας ισχαιμικό εγκεφαλικό, υπαγορεύει συνήθως την ανάγκη χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων σαν μέτρο πρόληψης. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος στη μόνιμη κολπική μαρμαρυγή παρά στην παροξυσμική (ριπές/επεισόδια αυτής) με το αποκαλούμενο «φορτίο» της αρρυθμίας να έχει προγνωστικό ρόλο.
Πέρα από τις παραδοσιακές συσκευές αρρυθμιολογικής διάγνωσης (holter ρυθμού, εμφυτεύσιμα καταγραφικά), οι φορητές καταναλωτικές συσκευές (π.χ .smartwatch) ενέχουν σημαντικές δυνατότητες παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος οι επεμβατικές θεραπείες της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτές αποσκοπούν είτε στη μείωση -αν όχι εξάλειψη- της αρρυθμίας κυρίως μέσω της απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών, είτε στη θρομβοπροφύλαξη μέσω της σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου (αποκλεισμός από την κυκλοφορία του ανατομικού σχηματισμού ο οποίος ευθύνεται για την πλειονότητα των θρόμβων).
Χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ισχυρό παράγοντας κινδύνου τόσο για ισχαιμική καρδιακή νόσο όσο και για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα ευρήματα αφορούν τα κλασικά υπολιπιδαιμικά φάρμακα (στατίνες) αλλά και τους νεότερους αναστολείς της PCSK9. Επιπρόσθετα, εμφανίζουν πλειοτροπικές ευεργετικές δράσεις (μείωση της τοπικής φλεγμονής και σταθεροποίηση των ευάλωτων αθηρωματικών πλακών των αρτηριών) πέραν των υπολιπιδαιμικών τους ιδιοτήτων.
Αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος. Οι ασθενείς με γνωστή αθηροσκλήρωση (πχ νόσο καρωτίδων, λαγονίων ή στεφανιαία νόσο) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θεραπεία των καταστάσεων αυτών με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών.
H επιλογή της επεμβατικής θεραπεία για τη νόσο των καρωτίδων (ενδαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική των καρωτίδων) αποτελεί μια επιπρόσθετη επιλογή στη σύγχρονη θεραπευτική φαρέτρα της πρόληψης του εγκεφαλικού.
Άλλες καρδιακές παθήσεις (πχ καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες κλπ) απαιτούν επαρκή και συνεχή θεραπεία. Η δε ανεύρεση σπανιότερων καρδιακών παθήσεων οδηγεί σε στοχευμένες θεραπείες. Έτσι, η ανάδειξη μιας παραμένουσας ενδοκαρδιακής επικοινωνίας η οποία φυσιολογικά αποκαθίσταται κατά τη βρεφική ηλικία (ανοικτό ωοειδές τρήμα) εξηγεί ένα εγκεφαλικό άγνωστης ως τότε αιτιολογίας και μπορεί να διορθωθεί με μια σχετικά απλή επεμβατική πράξη.
Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Κλείνοντας, η διακοπή του καπνίσματος, η επαρκής σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι παράμετροι που πρέπει να ενθαρρύνονται στα πλαίσια μακροπρόθεσμων στρατηγικών καρδιαγγειακής πρόληψης».
Ιωάννης Γουδέβενος, Τέως Πρόεδρος ΕΚΕ:
Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Παθήσεων: Μία διά βίου πρόκληση
«Οι σοφές γιαγιάδες στο Μέτσοβο για να τονίσουν τη σημασία της πρόληψης συνηθίζουν να λένε “οι αρρώστιες παιδί μου, μπαίνουν με το τσουβάλι και βγαίνουν με το βελόνι” παρόμοιο του αγγλοσαξωνικού “An Ounce of prevention is worth a pound of Cure”
- Η αθηροσκλήρωση αποτελεί το υπόβαθρο του 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποτε εθεωρείτο απόρροια του πολιτισμού και των ηλικιωμένων. Τώρα αποτελεί κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες: Είναι γνωστή από παλιά (έχει εντοπισθεί στις μούμιες της Αιγύπτου), Ξεκινάει νωρίς στη ζωή (νεκροψίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κορέα), είναι Πολυπαραγοντική, Χρόνια (φλεγμονώδης), Εξελισσόμενη (μακροχρόνια λανθάνουσα περίοδο και ταχεία εξέλιξη σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), Γενικευμένη (σε πολλές αρτηρίες του σώματος) και Απρόβλεπτη (αιφνίδια θανατηφόρος και στις μισές περιπτώσεις σαν πρώτη εκδήλωση).
- Εδώ και 50 χρόνια η επιστημονική γνώση διδάσκει ότι η πρόληψη των Καρδιαγγειακών Παθήσεων είναι μια διά βίου υπόθεση και πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): Κάπνισμα, κακή διατροφή, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.
- Με το πέρασμα του χρόνου η πλειοψηφία των ατόμων θα αναπτύξει υποκλινική ασυμπτωματική αθηρωσκλήρωση (40% ατόμων ηλικίας 50-64 ετών) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα νοσήσουν όλοι. Το κυριότερο πρόβλημα της πρόληψης είναι η μη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης ποιο από τα άτομα θα νοσήσει.
- Το σύνθημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για επαρκή, προσβάσιμη (μακρινούς οικισμούς) και προσεγγίσιμη οικονομικά ασφάλεια υγείας για όλους που ζουν στην Ελλάδα (πρόσφυγες, ρομά, ανασφάλιστοι) είναι διαχρονικό.
Η αγωγή στα θέματα συνεπειών του καπνίσματος (όσο νωρίτερα το αρχίζουν τόσο πιο δύσκολα διακόπτεται), της κακής διατροφής (τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη), της μη άσκησης (να καθόμαστε λίγο και να ασκούμαστε πολύ) πρέπει να αρχίσει από τη σχολική ηλικία, αλλά και για τους ηλικιωμένους ποτέ δεν είναι αργά (κάλιο αργά παρά ποτέ και κάλιο νωρίς από αργά) αποτελούν τη βάση για αποτελεσματική πρόληψη».